Започна новата учебна година, юбилейна за СУ "Христо Ботев"

По традиция с празнично тържество започна първият учебен ден в СУ „Христо Ботев”. Директорът г-жа Бойка Няголова поздрави присъстващите с началото на учебната година, която е особено важна и ще бъде наситена с множество събития, посветени на юбилейни годишнини – 100 години гимназия и 160 години класно училище.

Дворът на училището се изпълни с вдъхновени ученици, пораснали през лятото, празнично облечени, с цветя и в добро настроение. Посрещнаха ги развълнуваните учители, мотивирани и готови за новите предизвикателства. Да споделят училищното тържество дойдоха множество родители и гости – дългогодишни преподаватели, вече пенсионери, спомоществователи и приятели на училището. Кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, председателят на ОбС - Нова Загора Георги Николов, заместник–кметoвете Светла Стоянова и Ивайло Енев уважиха училищния празник.

997 са възпитаниците на СУ „Христо Ботев” през новата учебната година. Сформирани са 40 паралелки, 14 са групите за целодневна организация на учебния ден. 118 са петокласниците, а 78 са учениците в 8 клас, които ще се обучават в 3 профила – „чужди езици”, „софтуерни и хардуерни науки” и „природни науки” ( профил, с който училището се връща към утвърдена през годините традиция). 60 първокласници за първи път влязоха в класните стаи, подавайки с доверие ръка на своите първи учители. 83-ма са педагогическите специалисти.

Училището е с напълно обновена спортна база след извършения ремонт през лятото във втория физкултурен салон и доизграждането на спортните терени в задния двор с нова асфалтова настилка. Игрищата за баскетбол и волейбол, както и фитнес уредите, са сред любимите места на учениците.

„Имаме една обща цел – знаещи, можещи и щастливи деца” – сподели директорът на СУ „Христо Ботев” Бойка Няголова. Тя акцентира, че предстои учебна година с нови предизвикателства за учениците и учителите. Ще има промени в изпитите след четвърти и седми клас. Най-съществената реформа засяга учениците в 10 клас, които ще се явяват на Национално външно оценяване. Изпитите по български и математика за 10-ти клас ще се проведат едновременно с тези за 7-ми клас - на 9 и 11 юни 2020 г. Тази година изпитите за дигитални компетентности и по чужд език ще са по желание. Новости ще има и при изпитите след 7-ми и след 4-ти клас. За четвъртокласниците НВО ще има само по български език и литература и по математика. Те ще имат допълнителна творческа задача. Седмокласниците ще трябва да преговарят по литература и българските автори от 6-ти клас.

Станислава Кръстева

учител по български език и литература