За срещата с професор Балкански

 

Часът е 10. Салонът на театър „Минко Балкански“ е пълен с ученици и учители. Сцената е подготвена – маса, ваза с рози…Толкова е хубаво! Заради пандемията тази любима зала затвори врати и замлъкна за толкова дълго време… Но не и днес. Днес ние очакваме среща – за някои от нас поредна, а за други – първа – с човека, благодарение на който преди години театърът бе реставриран и поверен на нашето училище.

         Ето го – влиза. Ставаме на крака и аплодираме среброкосия, приветлив и усмихнат мъж – професор Минко Балкански. Придружават го съпругата му и госпожа Яна Ковачева. Той ни поздравява и очите му светят. Развълнуван е не по - малко от нас. Госпожа Няголова го приветства. Думите ѝ са топли и сърдечни, изпълнени с признателност към родолюбивите дела на професора и уважение към личността му.

За приятната атмосфера на срещата допринасят изпълненията на Мирена Йорданова и Александър Рашев.

          Водещата кани професор Балкански на сцената. Той застава прав и обхожда с поглед залата. Не спира да се усмихва. Казва, че няма да дава съвети, а ще отговаря на въпроси. И въпросите заваляват. Младите хора питат за всичко – за детството му, за мечтите му, за театъра, за родината, за Франция, за науката… Професорът отговаря на всеки немногословно, но точно и мъдро. Няколко са думите, които често се повтарят в отговорите му: труд, човеколюбие, цел, постоянство, мечта, стремеж. Молят го да разкаже забавна случка, а той казва, че забавното е да е тук, в този момент, да разговаря с учениците. Когато му задават въпрос, какво го радва, той отново отговаря, че радостта му е в общуването. Добавя, че обича да си идва в родината най-вече заради срещите с младите хора на България…

          Наблюдавам и слушам внимателно, и си мисля, че младостта не е в годините… Този  деветдесет и четири годишен учен, мъдър и добър човек, винаги ме е удивявал и възхищавал със своята енергия и младежки дух. Точно с тази енергия успя да ни зареди и днес. Оптимизмът, увереността, силата на духа са заразителни.

Вперените в  професора очи, вниманието, с което слушат, въпросите, които задават означават само едно - посланията на нашия гост са развълнували сърцата и умовете на учениците ни.  Думите му са чути и със сигурност ще бъдат запомнени.

       След края на импровизирания разговор професор Балкански връчи грамоти за отлични постижения в различни области на трима изявени ученици, а на финала беше прожектиран клипът на  Мирена Йорданова от XI а клас „Сами ли сме във Вселената“, получил приз за най-добър проект в категория „Видео и анимация“ в Националния конкурс „Космонавтика 2021“.

      Беше хубаво. Беше интересно. Беше полезно и запомнящо се.

      Благодарим и до нови срещи, професор Балкански!

Станиела Хаджиева - старши учител в начален етап