Министърът на образованието Красимир Вълчев посети СУ „Христо Ботев”

 На 21 септември ръководството на СУ „Христо Ботев”, учители и ученици посрещнаха министъра на образованието Красимир Вълчев. Сред официалните гости бяха още началникът на РУО – Сливен д-р Бисерка Василева, народният представител Галя Захариева - заместник председател на Комисията по образование в Народното събрание и заместник кметът Ивайло Енев.

    Посещението беше част от срещите на министър Вълчев с екипите в област Сливен за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

     „Приоритет трябва да бъде общата подкрепа, но и индивидуалната работа със всяко едно дете за обхващането и задържането му в образователната система” – изтъкна министър Вълчев по време на срещата с ръководството на училището и педагогическите специалисти. Той посочи, че дейностите по интереси могат и трябва да се използват за взаимодействие с родителите, като призова учителите за максимални усилия за партньорство с тях. 25 милиона лева от бюджета са планирани за тази дейност – стана още ясно от изказването му. Директорът на СУ „Христо Ботев” Бойка Няголова увери присъстващите в активната ангажираност на екипа за обхващане и задържане на ученици. Тя сподели, че в училището няма проблем с преждевременно отпадане на ученици от учебния процес, има само няколко поради заминаване на родителите в чужбина. „Високите резултати на ДЗИ - над средните за страната - на нашите ученици, интересът към профилираното обучение след 7-ми клас в три профила, както и към чуждоезиковото обучение по английски език, но и руски език, не на последно място, спечелените отличия и медали говорят за нивото, което се опитваме винаги да поддържаме” – подчерта Бойка Няголова. По време на срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев директорът на СУ „Христо Ботев” изтъкна необходимостта от увеличение на средствата за стипендии на учениците, както и за дофинансиране на гимназиите. Народният представител Галя Захариева започна своето изказване с поздрав към учители и ученици, като пожела успешна година и добри резултати на всички. Тя сподели своята гордост и удовлетвореност, че е сред възпитаниците на училището, а голяма част от учителите са били нейни колеги. Галя Захариева потвърди своята готовност за подкрепа на училищната общност, като бе категорична, че усилията за повишаването на качеството на образованието ще продължават.

     Сред коментираните въпроси бяха още за необходимостта от обучения за дигитални умения – и на ученици, и на учители, за въвеждането на иновации в образованието, за квалификации на учителите, за намаляването на административната работа.

     Станислава Кръстева

     учител по български език и литература