В открит урок се включи зам.- министърът на спорта

 В открит урок по физическо възпитание участва в СУ „Христо Ботев” зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов. Сред гостите бяха народният представител Галя Захариева и заместник кметът на община Нова Загора Ивайло Енев. Училището е с най-новото многофункционално спортно съоръжение в нашия град, изградено от Община Нова Загора и финансирано от Министерството на образованието и науката.

   „Така би трябвало да изглежда всяко училище в България” - отбеляза заместник-министър Андонов. „Мястото на спорта е в училището, училищните дворове и салони, защото оттук тръгват големите състезатели” - подчерта той. „Всяка инвестиция в спорта е инвестиция в нацията, за здравето й, което е най-важното за всеки човек, и нека всеки ден да е празник на спорта”, каза още доц. Андонов.

   Поводът, който събра младите спортисти, е отбелязването на европейската седмица на спорта в училище по инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на Европа.

    "Радвам се, че днес сме заедно и отново в центъра на нашия училищен живот е спортът. Затова е създадена тази спортна база, тази нова спортна площадка - тя е ваша територия. Имаме традиции в спорта, които трябва да продължим да развиваме, и благодаря на професионалните треньори, че днес ще ни помогнат за това", каза директорът на училището Бойка Няголова. Тя отново насърчи учениците да спортуват още повече, като им пожела да станат шампиони на националните ученически игри.

     След официалната част в двора на училището гостите наблюдаваха тренировка по волейбол на отбора на момичетата 8 -10 клас, под ръководството на треньорите Румен Балашов от ФК „Берое” и Мариана Димова от ФК „Берое 2016” от град Стара Загора. Те посъветваха младите спортни надежди да работят в екип, да се трудят упорито и целенасочено, за да постигат успехи. „Освен спортни умения във волейбола са нужни интелект, мислене, стратегия” – изтъкна треньорът Румен Балашов, а Мариана Димова, като негов колега, го допълни с пожелание към учениците: „Стремете се към успехи и в спорта, и в училище!”.

     По традиция учениците на СУ „Христо Ботев” заемат челни позиции не само във всички области на знанието, но и в областта на спорта и физическото самоусъвършенстване на личността. Спортните отбори завоюват престижни отличия в редица състезания, благодарение на присъщата си мотивация за успех, спортна амбиция, упорство и екипност, желание и стремеж да докажат: ,,Успешни сме, защото сме здрави!“ и ,,Можем, въпреки всичко!”. Две поредни години волейболните отбори на момичетата от 5 – 7 клас и 8 – 10 клас участват във финалния етап на ученическите игри в гр. Смолян – 2017 и гр. Варна – 2018. Всичко това би било невъзможно без участието на учителите по физическо възпитание и спорт Неделчо Колев, Ивайло Гочев, Георги Атанасов и Георги Георгиев.

           Станислава Кръстева

           учител по български език и литература