Ден на толерантността

       СУ „Христо Ботев” се включи в Информационната кампания „Надежда за всички”

       На 16 ноември, в който се отбелязва Международният ден на толерантността, Нова Загора бе част от Информационната кампания „Надежда за всички”. Тя се проведе в Сливенска област по инициатива на Регионалното управление на образованието за разясняване сред родители и общественост на взаимните ползи от образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

       В рамките на кампанията СУ „Христо Ботев” бе организатор и домакин на концертна проява, в която се включиха деца и ученици от нашия град. Сред официалните гости в театър „Минко Балкански” бяха заместник-областният управител Димитринка Петкова, Анелия Йотова – главен експерт в дирекция „Приобщаващо образование” на МОН, Мариета Кротнева – главен експерт в  Дирекция „Организация и контрол” на МОН, доц. д-р Йосиф Нунев, проф. Пламен Макариев, проф. Янка Тотева, старши експертът в предучилищно образование Дина Димитрова, старши експертът за обучението в начален етап Йорданка Стоилова, заместник кметът по образованието в община Нова Загора Ивайло Енев, директори на детски градини и училища.

      „Днес, повече от всякога, можем да си зададем един въпрос. Да бъдем толерантни или не? Да си толерантен означава да осъзнаваш себе си чрез другите. Да уважаваш индивидуалностите и различието.  Когато си толерантен, разрушаваш бариерите и можеш да видиш какви наистина са хората около теб.” – споделиха участниците. С песни, танци и драматизации се изявиха деца и ученици от ДГ „Бодра смяна”, ДГ „Надежда”, НУ „Любен Каравелов”, ОУ „Христо Смирненски”, СУ „Иван Вазов” и СУ” Христо Ботев”. „Истинската толерантност всъщност e израз на дълбокото убеждение, че мултикултурността е богатство, а не бедствие. Толерантността е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”. Нека не само в този ден, а и всеки ден се радваме на многообразието!” – бе сред посланията на информационната кампания. А малките таланти и техните учители впечатлиха присъстващите с богата програма, израз на успешна социализация, съхранение и развитие на етнокултурната идентичност.

        Станислава Кръстева – учител по български език и литература