21 февруари – Международен ден на майчиния език

Идеята за честването му идва от Бангладеш. Международният ден на майчиния език е одобрен на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1999 г. и  се отбелязва от 2000 г. насам.

ЮНЕСКО подкрепя в езиковото многообразие, защото на всеки две седмици  един език изчезва  и заедно с него  си отива цяло културно и интелектуално наследство.

През тази година поканата за участие в отбелязването на Международния ден на майчиния език идва от Република Корея. Деца от цял свят с майчин език, различен от английски, немски, френски, испански и китайски, можеха да се включат с четене на откъси от книгата „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери.  Казват, че човек трябва да  я прочете най-малко три пъти в живота си,  а статистиките я определят като най-четената авторска книга в света.

Десислава Пенева и Симона Велинова от 7 “Д“ клас участваха със звукозапис на български език на откъс от първа глава, придружен с текстов превод на родния ни език. За реализацията на проекта им съдействаха Димитринка Желязкова, Милена Кирова и Красимира Костова.

С убеждението, че българският език съхранява нашата богата културна традиция и я представя пред света, гласовете на Десислава и Симона представят родния си език като част от всички непопулярни езици, говорещи се общо само от 40% от световното население.

          Димитринка Желязкова, учителка по български език и литература

 

Симона
Симона Велинова

Симона Велинова (аудио)

Десислава
Десислава Пенева

Десислава Пенева (аудио)