Световен рекорд ГИНЕС

СОУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора
училище с традиции и утвърден авторитет,
уверено поело по пътя към бъдещето

          Търсейки нови територии, незавоювани досега, учениците от най-голямото и престижно училище в община Нова Загора осъществиха поредната своя мечта: да бъдат вписани в книгата на световните рекорди Гинес, като изработят най-голямата мартеница в света.
          Момчетата и момичетата от СОУ „Христо Ботев” решиха, че могат да бъдат първи не само в учението, спорта и изкуствата.      Младите хора, подкрепяни от своите учители и ръководството на училището, от родители и близки, вплетоха бели и червени конци, влагайки в тази сиволика любовта си към живота, към красивото, съхранявайки българската традиция. Белите и червените конци се превърнаха в символ на надежди, мечти и стремежи.
          През целия месец февруари кипеше неуморен труд. Благородно се съревноваваха класовете коя мартеница ще е по-красива и дълга. Училището се превърна в работилница за творчество.
          Настъпи чаканият ден - 1-ви март. Новозагорци станаха свидетели на грандиозен и прекрасен спектакъл, невиждан до този ден. Всичките 876 ученици на СОУ „Христо Ботев” излязоха  на площада в центъра на града и мразовитият мартенски ден бе стоплен от смеха и самочувствието им, защото бяха успели.  В ръцете си държаха мартеницата, създадена с много  любов и гордост, която да покаже на всички, че вперили поглед в бъдещето, младите хора тачат и съхраняват българските традиции. Цяла България, благодарение на няколко телевизионни канала, стана свидетел как стотиците деца бяха вдигнали към небето пролетния символ.
          Мартеницата достигна грандиозната дължина от 5030 метра. Областният управител на гр. Сливен г-н Марин Кавръков, поканен да удостовери с подписа си дължината на мартеницата, по изискване на КНИГАТА НА СВЕТОВНИТЕ РЕКОРДИ ГИНЕС™, добави своя принос и така окончателната дължина на мартеницата стана 5030,30 метра. Николай Динев - лицензиран геодезист подписа свидетелска декларация за точната дължина на червено-белия символ.
         Благородният порив на учениците не спря до тук. Новозагорци имаха възможността да закупят късче от най-дългата мартеница в света, а със събраните средства бяха закупени и дарени спортни пособия и образователни игри на децата от ДДЛРГ „Мария Роза” с. Асеновец, общ. Нова Загора.
         Шест месеца по-късно специалистите от ГИНЕС се произнесоха:

НАЙ-ГОЛЯМАТА МАРТЕНИЦА В СВЕТА Е ДЪЛГА 5030,30 МЕТРА (3,13 МИЛИ) И Е ИЗРАБОТЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА СОУ „ХРИСТО БОТЕВ”
ГРАД НОВА ЗАГОРА, БЪЛГАРИЯ, НА 1ви МАРТ 2011 ГОДИНА”


БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ , КОИТО НИ ПОДКРЕПИХА И ПОВЯРВАХА В НАС.

 
Стела Стефанова и Вяра Новакова
учители в СОУ „Христо Ботев”
гр. Нова Загора

Повече информация за събитието и снимки:

Учениците от СОУ “Христо Ботев” направиха най-дългата мартеница в България

Facebook
 

Guinness.JPG 15.09.3.JPG 15.09.5.jpg 15.09.4.JPG 15.09.1.JPG