Приветствие на г-жа Илка Борисова послучай 24 Май

Уважаеми учители, ученици, родители и гости, 

     Днес за пореден път България чества деня на словото, знанието и духовността. На 11 май 1851г., деня на светите братя Кирил и Методий, в условията на османско политическо робство и опити за духовно асимилиране от страна на гръцката патриаршия, по идея на Найден Геров в Пловдив за първи път се организира тържество, посветено на българската просвета и славянската писменост. Така от идеята на няколко родолюбиви българи се ражда един от най-светлите национални празници.

     Днес всички ние, учители и ученици от СОУ „Христо Ботев”, посрещаме светлия празник с гордост и самочувствие от постигнатото. А основанията за това са много: обновена и обогатена материално-техническа база, спечелени призови места в национални и областни конкурси, състезания и олимпиади, защитени проекти, приети вече във висши учебни заведения зрелостници от випуск 2009г. Само след броени минути най-малките ученици на училището /първокласниците/ ще получат своите свидетелства и изминалата година ще остане само спомен от първия им досег със света на науката. Тук са и най-големите – зрелостниците от випуск 2009г., които честват своя последен 24 май като ученици. Прощаването с училищното знаме е ритуал, който ще остави трайна следа в сърцата на всички присъстващи.

     Новото глобално информационно общество поставя на изпитание редица поведенчески стереотипи и модели на отношения. За днешното дете училището не е единствен източник на знания. В съвременния свят всички ние, учителите, сме призвани и носим отговорността при формирането младите личности.

     В навечерието на 24 май Марияна Пакова /учител по български език и литература/ бе удостоена с Почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката. С медал „Д. П. Сивков” бяха наградени: Илка Борисова – директор на СОУ „Христо Ботев” и Катя Игнатова – учител по български език и литература, а плакет на Община Нова Загора получиха: Мадлена Камбурова /начален учител/, Елена Иванова /учител по информатика и информационни технологии/, Сашка Петрова /учител по информатика и информационни технологии/, Мариела Симеонова /учител по музика/.

     Много са участията и високи постиженията за учебната 2008/2009г. на възпитаниците от СОУ „Христо Ботев” в изяви на областно и национално ниво: Полина Христова от 11а клас, спечели първо място в Национален конкурс „Умение за учене” в гр. Враца, Мария Николова и Яна Радилова от 10б клас, (в екип с Марияна Пакова – учител по български език и литература), спечелиха специалната стипендия по Проект „1000 стипендии, Желян Гуглев от 11б клас / в екип с Йордан Йорданов – учител по информатика и информационни технологии/ се класира за втора поредна година за Национален кръг на олимпиадата по информационни технологии, която предстои в края на месец май, 9 ученици от 12а клас получиха Международен сертификат от „Cambridge” за ниво на владеене на английски език. В днешния празничен ден грамоти ще получат всички онези възпитаници на училището, които изявиха своите способности в усвояването на знания и умения, разкриха творчески потенциал, побеждаваха на спортните площадки.

     Уважаеми учители, ученици, родители и гости,

24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

Честит празник!