Носители на звания и почетни знаци на СОУ "Хр.Ботев"

         Със званието „Почетен възпитаник на СОУ ”Христо Ботев”  и почетният плакет първа степен за техния значим принос в развитието на съвременната световна наука и технологиите и за тяхната дългогодишна подкрепа на училището с пример, контакти, възможности за развитие и дарения, през 2011 г. са удостоени:
          1. проф. Минко Балкански, професор в института „Пиер и Мария Кюри”, Париж, доктор Хонорис кауза на Софийския университет, носител на орден „Стара планина”
         2. Димитър Милков Димитров – професор по Образователно измерване и статистики във Висшето училище на щата Вирджиния, САЩ.
             От 2005 до 2013 год. 20 зрелостници от СОУ „Хр. Ботев” бяха удостоени със специалната стипендия на проф. Димитров за високи постижения в учебната работа и спорта.
          С почетния плакет  - втора степен  през 2013 г.са наградени зрелостникът Динко М. Щилиянов за представянето му с пълна шестица и получен златен медал за най-висок резултат от 169 участници в XV Национално състезание по химия и ООС  и учителката по химия Ивета Саръмова, която го подготвя.
         Почетният плакет  - трета степен е връчен на шестима ученици за класирането им на призови места като индивидуални участници в национални конкурси и състезания. Със същото звание са удостоени и шестима учители, които са ги подготвили.