Мария и Яна отново със стипендии

     Когато  пътят ти е осветен от най-съкровената ти мечта, а желанието да се бориш извира от дълбините на сърцето ти, успехът винаги е на твоя страна. Мария Николова и Яна Радилова от 11,,б” клас, в екип с Мариана Пакова – учител по български език и литература, не се поколебаха и тази година да участват в националния проект „1000 стипендии” и спечелиха основната стипендия.
    Проект "1000 стипендии", организиран от фондация ,,Комунитас”, е създаден, за да стимулира ученици, които демонстрират интерес към ученето, талант в сферата на обществените, естествените науки, изкуството и желание за бъдещо личностно развитие. Яна и Мария участват в националния конкурс в екип с Мариана Пакова за трета поредна година, като за Мария това е трета, а за Яна – втора победа.
    Успехът на двете ученички е резултат от създаването на есе на тема „Моята родина е там, където е моята библиотека”, в което те изразиха любовта си към литературата. Вторият кръг на конкурса представляваше интервю по телефона с интервюиращи от фондация „Комунитас”, където момичетата трябваше да защитят знанията си в избраната предметна област. За присъждането на основната стипендия важна роля изиграха отличният им успех, препоръката от учителя наставник, грамотите и отличията в предметната област от последните три години.
    Основната стипендия дава възможност на Мария  и Яна да получат стипендия от 500 лв.  и 200 лв. кредит за книги за учебната година, да задават въпроси към компетентни специалисти и да обменят идеи с другите стипендианти и учители наставници чрез форума на ,,1000 стипендии”.
    Девойките са изключително щастливи от така желаната победа и са сигурни, че ще запазят борбения си дух в изкачването на нови върхове.