Отбелязване на Европейски ден на езиците

           „Всеки език е различна визия за живота „ казва прочутият италиански режисьор Федерико Фелини. Само в Европа езиците, които се използват, са близо 225 .Тогава представете си по колко много начини хората възприемат света около себе си.
          През 2001г. Съветът на Европа обявява 26 септември за Европейски ден на езиците с цел да се популяризира богатото езиково и културно многообразие в Европа и да се насърчи неговото опазване.
         Всяка година и ние, учениците от СУ ”Христо Ботев” ,отбелязваме този ден с презентации, игри и викторини.
         Тази година с голямо желание ние се включихме в инициативата на Европейския център за съвременни езици към Съвета на Европа за поставяне на световен рекорд чрез заснемането на видео клип на тема „ Аз обичам този език , защото…”
        Ето какво казаха част от участниците , които Мирослав Михнев от 9а клас засне и изпрати на комисията: Дарена Захариева- 11 а : „ Обичам немския език, защото е интересен за мен, а аз обичам да изучавам нови неща”
        Панайотис Лупас - 10б : „ Аз обичам гръцкия език ,защото е езикът на моето детство.”
        Неделина Коев – 9б: „ Обичам италианския език не само, защото е родният ми език , но и защото е труден, интересен и цветен.”
       Кристина Иванова - 8а : ” Аз харесвам английския език, защото хората по целия свят говорят на него .Това е езикът на интернет.
       Ваня Дичева - 8а : „Обичам френския език, защото е езикът на свободата , цивилизацията и любовта.”
       Организаторите вече обявиха , че са получили повече от 28000 записа, и че опитът за поставяне на рекорд е успешен . Надяваме се сред многобройните избраници , участвали в инициативата, да видим и нашите представители.