ОТБЕЛЯЗАХМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

        На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.
     На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН, предаде Франс прес. Ето някои важни данни, публикувани от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН по повод Световния ден за борба със СПИН.
    Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. Това означава, че ново заразяване с ХИВ се регистрира средно на всеки 17 секунди, т.е. регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно.
    Всяка година учениците от Средно училище „Христо Ботев“, гр. Нова Загора отбелязват този ден с множество инициативи. И през тази учебна година идеите не закъсняха - учениците от Ученическия съвет на СУ „Христо Ботев” - гр. Нова Загора бяха инициатори на кръводарителска акция в МБАЛ „Света Петка Българска”- Нова Загора. Ученици от БМЧК се включиха в   АнтиСПИН кампанията, раздавайки презервативи и здравно-образователни материали.
      Партньор на училището в отбелязването на този ден стана и Центъра за обществена подкрепа – Нова Загора. Негови представители проведоха беседа с ученици от VIБ, VIВ и VIД класове по темата, презентирана беше информация за болестта, начини на заразяване и превенция.
         Севда Желязкова, педагогически съветник