Модерното обучение през погледа на младите

Когато ученето е съчетано с вълнуващи дейности и положителни емоции, стремежът на младите хора към нови знания дава по-качествени резултати. В това ни убеди тридневното ни обучение, организирано от Центъра за творческо обучение, в с. Лозен (в базата на БЧК, близо до София) по време на междусрочната ваканция в последните дни на януари.
Целта на обучението беше да вдъхне на учениците ентусиазъм и страст към новите знания, представяйки различни и интригуващи начини за образование. Идеята на ръководството на училището за творческо обучение сред природата привлече вниманието на много от талантливите възпитаници на СОУ „Христо Ботев”, но само 24-ма от 6, 7, 9, 10 и 11-ти клас получиха тази награда. Всички ние, заедно с нашите ръководители г-н Неделчо Колев и г-жа Веселина Станкова, на 29 януари с нетърпение се отправихме към полите на Витоша.
Посрещнаха ни „тренери” с любезни усмивки и обещания за интересна и ползотворна работа, които ни вдъхнаха оптимизъм и желание за интензивна съвместна дейност. Още в началото почувствахме тяхната топлина, която ни помогна да разкрием същността си пред тях и по-лесно да работим в екип.
За сплотяването на екипите допринесоха игрите за опознаване – откровеността ни даде възможност да научим полезни неща за връстниците си, да се видим в нова светлина. Дискусиите върху различни проблеми пък ни помогнаха да осъзнаем основното правило за работа в екип – да приемаме различните мнения, но и да отстояваме собствените си възгледи. Един от най-съществените проблеми на съвременното общество – конфликтът между поколенията, се стопи в съкровените разговори, обогатени със сценични изпълнения.
Интерес представляваше срещата с учени и специалисти по биология, екология, химия и физика. Научихме се да използваме интерактивната дъска, изследвахме красиви кристали под микроскоп, пътувахме виртуално из чудните резервати и природни паркове в България и търсехме базата на БЧК във виртуалното пространство. Придобихме ценното умение да боравим с компас и жизненоважната способност да оказваме първа помощ при инциденти. И докато се усъвършенствахме и трупахме опит по нестандартен и емоционален начин, времето минаваше неусетно, а в сърцата ни се зараждаше любознателност и жажда за нови знания.
Здравословният начин на живот беше една от основните задачи на „тренерите”, за да вдъхнат на учениците обич и загриженост към най-голямата ценност – здравето. Сутрешната гимнастика преди закуска и разходките сред природата ни разкриха важната роля на спорта, полезният хранителен режим премахна някои от вредните ни навици, а ранното лягане ни позволи да преоткрием цената на съня.
Сред най-атрактивните занимания бяха стрелбата с лък и пистолет, които не само ни развеселиха, но и ни научиха на точност, дисциплина и внимателно отношение към оръжията. За повечето това бяха първите опити на стрелбището, а други откриха в себе си талант и потенциал в тази сфера. Тези игри бяха съпроводени с много смях и ведро настроение.
Минути преди отпътуването към Нова Загора ни бяха връчени сертификати от главния директор на Центъра за творческо обучение, четири от които са за отлично представяне. Професионален фотограф запечати момента в снимки за всеки участник. Сега тези свидетелства и снимки са ярък отпечатък на пълноценното ни преживяване и ценно доказателство за позитивните ни емоции по време на обучението.
Откъсването от ежедневието и създаването на сплотен екип от различни характери безспорно ни помогна да разкрием потенциала си, но и да развием нови качества и умения. Всеки от нас се чувства удовлетворен от съвместната работа, защото бе изпълнена с весело настроение, искрени разговори и нови хоризонти в безкрайната вселена на знанията.
Яна Радилова, Мария Николова

Галерия