Юбилеен випуск 2010 - дипломиране

              За някои зрелостници този ден е преддверие към истинския живот, който очакват с въодушевление, но и с мъничко страх и колебание. Други с носталгия затварят портата на ученическия си живот, изпълнен с куп постижения и незабравими емоции. Но всички те вечно ще носят спомена за тържественото връчване на дипломите и радостното хвърляне на шапките – защото дипломирането е сред най-вълнуващите мигове от живота им.
              На 21 юни атмосферата в училищния театър „Минко Балкански” беше наситена с радост, гордост и възторг. Тържествената церемония по връчването на дипломи за завършено средно образование се състоя пред развълнувани родители, доволни учители и възхитени ученици. А зрелостниците за трета поредна година бяха облечени с академични тоги, шалове и шапки.
              Церемонията бе открита с внасяне на училищното знаме от знаменната група, представена от Никола Николов (11а клас), Мария Николова (11б клас) и Яна Радилова (11б клас). След като в залата прозвучаха националният и училищният химн, директорът на СОУ „Христо Ботев” г-жа Илка Борисова и заместник-кметът на Община – Нова Загора г-жа Галя Захариева поздравиха зрелостниците за блестящите резултати в обучението и им пожелаха успех в осъществяването на мечтите.
             Безспорно учениците бяха нетърпеливи да получат дипломите си, а на голяма част от тях бяха връчени юбилейни училищни грамоти за отличен успех. Гордостта на зрелостниците се дължеше не само на годишните оценки, но и на блестящите резултати от държавните зрелостни изпити – 37 отлични оценки по Български език и литература, от които 5 пълни шестици. По английски език средният успех е 5.61, като две ученички са с отлична оценка 6.00, резултатите от другите предмети са: география и икономика – 4.50, математика – 4.31, история и цивилизация – 5.13, биология и здравно образование – 5.21. С две пълни шестици е Ралица Младенова от 12а клас.
             След като и четирите класа хвърлиха радостно шапките си и извикаха „Дипломиране!”, приветствено слово към съучениците и учителите отправи Полина Христова (12а клас) и трогна публиката със своите искрени и емоционални думи. Ето част от нейната реч:
          „Бих искала в този тържествен ден да обещаем пред самите себе си, пред вас, скъпи родители, и пред Вас, уважаеми учители, че ще продължим напред към мечтите си, ще превръщаме трудностите в победи, ще стъпваме уверено и непоколебимо, така, както го изисква нашето съвремие. И аз пожелавам да бъдем такива, за да може утре, където и да сме, да носим в сърцето си България, родния край, Нова Загора и родното училище, но да бъдем и достойни граждани на Европа и света. Успехът се крие в самите нас….”
              Гласовитата зрелостничка от 12а клас Стояна Стоянова закри тържеството със специален поздрав – песента „Клетва” на „Щурците”. Финалът на тази церемония отбеляза началото на нов етап в живота на зрелостниците – изцяло зависим от собствените им избори.