Едно пътуване в Космоса

          Преди повече от година България стана първата държава в света, която на национално ниво се включи в  програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос „Космическа поща“. В рамките ѝ ученици от цялата страна получиха възможност да изпратят в Космоса картички със свои послания. Тази програма мотивира  хиляди момичета и момчета от България да осъзнаят своята роля за живота на планетата  и да  потърсят отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“. Днес все повече хора  се замислят за бъдещето на Земята и мястото ѝ в големия космически пъзел.  

            Защо Земята има нужда от Космоса? Този въпрос получи необикновени отговори, роди нестандартни идеи и провокира създаването на оригинални рисунки от младите хора – тези, които ще помагат за по-добро бъдеще със своите знания и новаторски виждания. 

            С гордост отбелязваме, че в програмата „Космическа поща“ се включиха и представители на всички паралелки от прогимназиалния и гимназиалния етап, както и от няколко паралелки от началния етап на нашето училище. Общо 281 картички, създадени от  ученици на СУ „Христо Ботев“, гр. Нова Загора, бяха изпратени преди година на далечно „извънземно“ пътуване. Посланията на младите хора бяха изстреляни с ракетата New Shepard („Ню Шепард”), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin („Блу Ориджин”). Пощенските картички не само  полетяха в космическото пространство, но и бяха върнати обратно до всеки ученик с печат „Flown to Space”  („Летял в Космоса”)!  Така всеки участник в програмата  има  свой неповторим  спомен от Космоса! Да държиш в ръцете си  твоя рисунка, която е летяла в открития Космос, е невероятно изживяване. Това усетиха онези момичета и момчета от втори до дванадесети клас, които  вече получиха своите „космически“ картички.

           Днес в Космоса полетяха само картичките, носещи отговори, идеи и въпроси. А може би след години там, в мечтания Космос, ще  полети и едно от нашите момичета и момчета, последвали  мечтите си от  космическата поща…

            Ако искате да проследите космическата одисея на  Вашата  картичка, погледнете тук:

https://www.clubforfuture.org/mission-1-bulgaria/?fbclid=IwAR2tw7EogEn1OhpDl00jcNeDce5yrCyUhtF65QUgot7lmVUu8NKA2Wx-E6A