26 МАРТ – ДЕН НА ТРАКИЯ

Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае…

Преди 109 години, на 26 март (ст. стил 13 март) 1913 г. Шукри паша предава сабята си на генерал Никола Иванов с думите „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои.“ и ознаменува капитулацията на Одрин - считаната за непревземаема досега военна крепост, с изградени от германски специалисти окопи, телени заграждения, артилерийски позиции и картечни гнезда. Ослепителната победа на българите проваля по-нататъшната съпротива и бележи края на Балканската война. В Европа има пет големи крепости по време на Балканската и Първата световна война и българската армия превзема две от тях – едната Одрин през 1913 г., а другата при Тутракан през 1915 г. Българската армия показва на какво е способна и опровергава твърденията, че могат да паднат само след продължителна обсада.

 

Падна Одрин в щурм титански!

И светът мълви тревожен:

За тоз храбър бяс балкански

нищо няма невъзможно!

 

- така патриархът на българската литература Иван Вазов, чийто брат генерал Вазов е един от героите в тези сражения, представя Одринската епопея. Превземането на стратегическата крепост е най-високият връх на българската бойна слава и военното изкуство. Звезден миг в битието на поробените българи от Източна и Западна Тракия. Решаваща е нощната атака проведена срещу 26 март. В 10 ч. сутринта българската армия с бойни маршове и развети знамена влиза в “непревземаемата” крепост. Над Султан Селим джамия като птица се издига националният трибагреник.

По инициатива на ученици от 10. клас на СУ „Христо Ботев“ , работещи по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“, проект „Бойната слава в Новозагорско“, впечатлили се от саможертвата и борбения дух на нашите войни, ученици, учители и директора на училището г-жа Бойка Няголова отдадоха почит през паметта на падналите във войните.