Проф. Минко Балкански гостува в родното училище

Сърдечна, топла, откровена бе отново срещата на проф. Минко Балкански с ученици, учители, общественици в СУ „Христо Ботев” в Нова Загора. Световноизвестният физик и дарител в областта на образованието никога не пропуска да посети родното училище при своите завръщания от Париж в родината. И този път програмата му бе наситена и включваше поредица от срещи в училището, представяне на книгата му „Завет, писмата на баща ми” и на документален филм за неговия дълъг забележителен живот, които се състояха в училищния театър, носещ неговото име в знак на признателност.

Професорът се спираше до всеки клас, за да се запознае лично с учениците и учителите, казваше по няколко благодарствени и поучителни слова и получаваше купища въпроси: „Как се стига от село Оряховица до Париж?”, „Как се става едва 28-годишен професор в Сорбоната?”, „ Какво го кара да се връща отново и отново в родината?”, „Какво е посланието му към младите хора?”.

„Имам голяма обич към Вас! ¬Извадете от вашите сърца егоизма и ги напълнете с алтруизъм! Обич към другите! Обичайте се! Думата любов е най-хубавата българска дума, но в нея трябва да влагате истински смисъл… Добрите дела ни правят истински щастливи!”, отвръщаше 94- годишният професор, усмихвайки се жизнерадостно.

Подготвените изненади предизвикаха радост и вълнение както в големия гост, така и в придружаващите го лица. Ученици от Начален етап с ръководител Стефан Коев отправиха поздрав с лазарски песни и танци. Публиката имаше възможност да чуят и изпълнения на хор „Балкански” от Нова Загора с диригент Младен Станев.

„Най-прекият път към успеха е знанието. Затова не пестете време и сили за Вашето образование. То ще Ви се отплати стократно“ – посъветва проф. Балкански младите хора в залата и с усмивка посочи нагоре към сцената, където е изписан неговият завет „ Бъдещето е в труда”.

Станислава Кръстева, учител по български език и литература