XIX национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

За втора поредна година отбора на СУ „Христо Ботев” гр. Нова Загора представи област Сливен в XIX национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ 2023г. Нашият отбор се класира на престижното шесто място и беше отличен със специална награда от председателят на БЧК гр. Велико Търново д-р Галина Гарева. Поздравления за участниците - Полина Христова, Габриела Христова, Цветомира Камбурова и Ростислав Радостинов. Много отговорност + труд и амбиция това са нашите прекрасни деца!

Инициативата е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2022/2023 г. Форумът се проведе в болярския град Велико Търново и в него участваха 112 деца от 28 области. В първия ден от надпреварата децата решаваха тест с въпроси от учебния материал, свързан със защита при бедствия, през втория - приложиха наученото и на практика. Демонстрациите в състезанието се проведоха на открито в градски парк „Асеневци“ във Велико Търново. Учениците трябваше да преминат през симулационна стая, в която да покажат реакция и съобразителност при земетресение, да действат като отбор при наводнение - с оказване на помощ във вода. Друга част от изпитанията бяха определяне на точния размер и поставяне на детски и граждански противогаз, как се херметизират врати, прозорци и отдушници при химическа атака, както и познания за защита на хранителни продукти от радиоактивно замърсяване.

Изказваме сърдечни благодарности на ст. инспектор П. Минков и ст. Инспектор Ж. Тотев от РСПБЗН - Сливен за оказаната подкрепа и съдействие по време на подготовката за състезанието. Със сигурност тяхната помощ допринесе за достойното представяне на отбора ни.

                                                                                               Ст.учител: Росица Жечева