„Дигиталната раница” - път към съвременното обучение

„ - Не мога да си вдигна раницата! Мамо, ще ми помогнеш ли?

- Ние от утре минаваме онлайн. Тони е с Ковид и сме карантинирани за седмица.

- Братовчед ми се премести с родителите си в Англия, но иска да продължи да учи на български!

- Госпожата е пратила домашната онлайн. 

- Нещо не ми стана много ясен урокът за анатомията на човешкото тяло! Какво да правя?"

Това може да се чуе в много български домове напоследък. За помощ и удобство на учители и ученици Министерството на образованието разработи платформата „Дигитална раница”. Тя разполага с голям набор от възможности – електронни учебници, безплатни дигитални уроци, виртуални класни стаи, информационен портал за родители и много допълнителни ресурси. Платформата е и в помощ на учителите за разработка на електронни уроци и учебни материали.

На 11 - 12 ноември в гостоприемния хотел „Емералд” в курорта Равда учителите от СУ „Христо Ботев„ преминаха обучение на тема „Въвеждане на иновации в учебния процес чрез използване на платформи за електрони образователни услуги и съдържание” по програмата на МОН „Наука и образование за интелигентен растеж”. Обучението премина под формата на уъркшоп за надграждане на уменията за работа със софтуерите мozaBook и Mozaik за създаване и визуализация на учебен материал. Само с няколко щраквания на мишката електронните учебници и презентации могат да бъдат обогатени с изображения, чертежи и интерактивни 3D сцени, както и персонализирани работни листове, създадени с вградения редактор на упражнения в mozaBook.

Платформата „Дигитална раница” набира все повече популярност сред ученици, родители и учители. Надяваме се тя да бъде полезна и за общността на СУ „Христо Ботев”.

Ивилина Илиева, ст. учител по английски език