150 години класно училище и 90 години гимназия

СОУ „ХРИСТО БОТЕВ” ПРАЗНУВА

150 години класно училище и 90 години гимназия – вековна история, белязала дните на учебната 2009/2010 година в СОУ „Христо Ботев”. Юбилейна година, подчертаваща отговорността пред поколения новозагорци, свързали съдбите си с гимназията, която изпълни ежедневието на учители и ученици по неповторим начин.

Ж1ЗА ВЕСТНИКА

„Когато разказвам за Училище, пропускам историята му. За мен е единствено. Приела съм, че то е моето Училище и му се полага най-искреното отношение на света. Уважавам 150-годишнината му и 90-годишния му юбилей като гимназия”. Това е част от есето на Велина Сашева /випуск 2007г./ „Научени да виждаме училище...”, поместено в юбилейния вестник, реализиран от творчески екип: Дияна Стефанова, Вяра Новакова, Златина Атанасова и Милена Милкова. Оказа се невъзможно на няколко страници да бъдат събрани всички материали, отразяващи творческия дух и умения на възпитаници и учители на училището. Вестникът провокира размисъл, демонстрира опит и професионализъм, разкрива иновативно мислене.

 

eli

НАЧАЛЕН ЕТАП

Юбилейните тържества на СОУ „Христо Ботев” бяха открити на 29.05.2010 година с драматизацията „Домашната на Ели”. Светът на приказките е загадъчен и примамлив за въобръжението на малки и големи. Учителите от Начален етап поздравиха по необичаен начин своите възпитаници и техните родители. Не в класните стаи, а от сцената на театър „Минко Балкански” преподавателите на най-малките ученици на училището изнесоха своя неповторим урок за стойностните неща в живота на всеки човек. Малчуганите аплодираха приказните герои и желанието на възрастните поне за миг да бъдат част от вълшебния свят на приказките, на детското щастие, радост и усмивки.

k

ЕВРОПЕЙСКИ КОРИДОРИ

Приоритет в работата на училището са кандидатстването и дейностите по различни европейски проекти. Младите хора имат уникалната възможност, пътувайки да усъвършенстват английския си език и да опознават нови светове и култури, да бъдат част от голямото европейско семейство с равни възможности в израстването им като личности. Една от инициативите по повод юбилея на училището беше създаването на Европейски коридор. Работата по оформянето му започна още в началото на учебната година. Много младежи се включиха в това предизвикателство чрез разработването на собствени проекти. Материалите бяха събрани и разгледани от преподавателите по география Петранка Димитрова и Димитринка Балчева, а за техническата обработка се погрижи въображението на Станислава Балчева - ученичка от  10а клас.                             
Европейският коридор представя многообразието и единството на страните от Европейския съюз. Изразява желанието и амбицията на учениците от СОУ „Христо Ботев” да заявят  мястото на страната ни в голямото европейско семейство и увереността им, че са достойни граждани на Европа. Коридорът има своеобразен отворен характер – учениците ще могат да го обогатяват с материали от пътуванията си по различните проекти. Европейският коридор беше открит официално на 03.05.2010 година.

m

МУЗЕЙНА СБИРКА

Паметта e част от човешката същност. Тя е коренът, който ни свързва с всичко ценно и значимо, заради което си струва да живеем. Част от спомените за отминалите дни от живота на училището „запечатахме” в музейна сбирка, подредена във фоайето на втория етаж. Снимки, първите учебници, символите на различните организации /чавдарска връзка и калпаче, пионерска връзка/, синята манта с бяла якичка, медали от награждаване на отличници на випуски и т.н. Тук са и училищните знамена като символ на единството и приемствеността  Експонатите бяха подготвени от Румяна Русева и Ганка Колева. Официалното откриване се състоя на 03.05.2010 година.

d

СРЕЩА НА ПОКОЛЕНИЯТА

За първи път традицията беше нарушена, за да се осъществи една незабравима среща на поколенията, която ще остане за дълго в сърцата на хората, за които СОУ «Христо Ботев» е не просто едно от училищата в Нова Загора, а с гордост наричат моето училище.
В топлата майска вечер /3 май/ театър «Минко Балкански» приюти в прегръдките си спомените, традицията и опита, младостта, емоциите и бликналите сълзи на благодарност и умиление. Вълнуваща и незабравима ще остане срещата, събрала миналото и настоящето с поглед и копнеж към светлото утре. Сцената се оказа мястото, което помирява поколенията, което създава нов и различен свят, в който изчезват границите в добрия смисъл на думата – директори, учители, ученици. Водещи на срещата бяха Йоана Миткова – ученичка от 7б клас и Любен Йовчев – учител по биология. Настоящите учители /група „Любовна магия”, сформирана от Мариела Симеонова, Вяра Новакова, Ганка Колева, Младен Савов и Любен Йовчев /изпяха най-хубавите песни за любовта и обичта, които са в основата на добрите постижения на педагогическата колегия и учениците през годините. Обичта и признателността на поколенията, дошла макар и след години е най-ценният дар, който присъстващите в залата приеха с отворени сърца. Скъпи гости на срещата бяха бившите директори на училището г-жа Кера Камбурова и г-жа Динка Христова, която е свързала живота си с гимназията в продължение на 35 години – като учител и директор. Училищният звънец отдавна е отшумял, но се оказа, че е останала в съзнанието на будния и търсещ човек светлата мисъл за училището, за младите хора. Прочувствено и с много топли думи към настоящите учители и възпитаници на СОУ „Христо Ботев” г-жа Христова за пореден път засвидетелства уважение към всеотдайния им труд. 
Сценарий: Юлия Йоргова
Озвучаване и осветление: Кирил Киров
Мултимедия: Веселина Станкова

d

ПРАЗНИЧНО ЩЕСТВИЕ

150 години класно училище и 90 години гимназия е юбилей, който задължава, който обедини желанието на учители и ученици да отбележат по неповторим начин дълголетието и богатата история на своето училище. Инициативата за празнично шествие и заря беше подета от Златина Атанасова и Георги Миланов, а младите хора бяха ентусиазирани от идеята. Новозагорци станаха свидетели на шествие на историята, традицията, младостта и радостта, на знанието и мъдростта. За първи път шестваше желанието, което намаше нищо общо с манифестациите на миналото. Духовата музика, усмихнатите детски лица, мажоретния състав, фолклорната група, учениците и учителите от цялото училище придадоха един особен колорит на града вечерта на 4 май /вторник/. Заслужено внимание беше отделено на спортистите, завоювали множество призови места на общинско, областно и национално ниво. Грамоти на отборите връчи г-жа Илка Борисова – директор на СОУ „Христо Ботев”, а най-добрите спортисти имаха привилегията да носят факли, символизиращи огъня на единството и неугасващия пламък на познанието. Новозагорската общественост се убеди за пореден път, че силата и успехите се крият в сплотеността, а красивите илюминации допълниха усещането за празничност и неповторимост на мига.

d

ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ

Юбилейните тържества приключиха на пети май с празничен концерт, в който взеха участие настоящи и бивши възпитаници на училището и учители. Гости на вечерта бяха г-н П. Пейчев – зам. областен управител, г-н Ив. Савов – началник на РИО гр. Сливен, г-н Николай Грозев – кмет на Община Нова Загора, Г. Захариева – зам. кмет на Община Нова Загора, директори на училища. 
Сценарий: Надя Бърдарова
Озвучаване и осветление: Кирил Киров и Станиела Хаджиева
Декори: Митьо Маринов