155 години класно училище и 95 години гимназия

z


a  "Учителят на моя учител"

На 17 март 2015 г. в сградата на начален етап се проведе среща под надслов „Учителят на моя учител" на учениците от IIа и IIб класове с госпожа Руска Маркова и госпожа Радка Христакиева - учители на г-жа Антоанета Цопалова - класен ръководител на IIа клас. 
 Госпожа Цопалова представи своите първи учителки на второкласниците. Благодари на г-жа Маркова, неин класен ръководител в началното училище за положените грижи и обичта, за провокирания интерес към книгите и учителската професия още в детските й години. Благодари и на г-жа Христакиева, работила като възпитател и помагала при подготовката на уроците на децата.
Учениците от IIа и IIб класове поздравиха своите гости със стихове и песни, посветени на учителите, подбрани и подготвени от г-жа Цопалова и г-жа Д. Камбурова.
Г- жа Маркова и г-жа Христакиева бяха много развълнувани. Те благодариха за поздрава и отговориха на поставените им от децата въпроси. Споделиха своите спомени за времето, когато са работили в училище, за учебния процес, за спортните занимания, за провежданите тържества и впечатленията си от своите ученици. Г-жа Маркова разказа на учениците за трудностите, отговорностите и благородството на учителската професия и ги призова никога да не забравят своите учители.
       Второкласниците подариха цветя в знак на благодарност за интересните разкази на двете учителки.


a"Учителят на моя учител е и мой учител" 

Под този надслов премина срещата с г-жа Лилияна Петкова - учител по френски език в нашето училище. Мадам Петкова е преподавала френски език на г-жа Даниела Гунчева, която сподели с умиление за прекрасните мигове, прекарани с нейната любима учителка и благодари, че от нея е научила много уроци - не само по предмета, но и за живота. Госпожа Петкова подари на децата от III a и III б класове красиво илюстрирана книга за Франция, а те я възнаградиха със стихотворение на френски език и огромен букет.


z

"От училището до TV екрана – слънчевата пътека на Велина Сашева"

Под надслов "От училището до TV екрана – слънчевата пътека на Велина Сашева" на 12 март в сградата на начален етап се проведе среща на четвъртокласниците от нашето училище с журналистката Велина Сашева. Слънчевото момиче на СОУ "Христо Ботев" ни радва с изявите си на малкия екран. Тя сподели със своите по-малки приятели от IVа и IVб класове своите спомени за времето, прекарано в училището, за своите първи срещи с книгата, за своите мечти и стремежи. Благодари на своята първа учителка г-жа Златина Атанасова, която е събудила интереса й към книгите още в началното училище.
Сегашните ученици на г-жа Атанасова прочетоха стихове на 9-годишната Велина, споделиха своите добри дела, които записват в Книги на доброто. Кака Велина веднага влезе в ролята си на журналист и проведе интервю с малчуганите за техните добринки.
Много усмивки и раздадени автографи имаше в края на срещата, която беше едва началото на едно добро приятелство.


d  Учредяване на Алумни общност в СОУ „Христо Ботев“

На 9 април 2015 г. се проведе учредителна среща на общност Алумни в СОУ „Христо Ботев“. На подетата от ръководството инициатива се отзоваха възпитаници от различни випуски. С присъствието си те засвидетелстваха своята обич и признателност към родното училище, приютило ги някога като роден дом, подготвило ги за нелекото и дълго пътешествие през живота. Ритуалът по внасяне на училищните знамена придаде особена тържественост на срещата и предизвика силно вълнение у присъстващите. Госпожа Стела Стефанова приветства гостите и обяви целите на новосформираната общност. Тя призова възпитаниците на училището да се влеят отново в неговия живот със своите знания и опит, да подадат ръце на сегашните ученици и да се превърнат в истински техни приятели.
      Своите чувства, предизвикани от срещата, сподели архитект Радомира Дамянова, представител на Випуск 1987. Емоционалното й обръщение към съучилищниците развълнува всички с искреността и човечността си.
Не по-малко въздействащи се оказаха музикалните изпълнения на талантливите бивши и настоящи възпитаници на училището: госпожите Михаела Пантелеева и Динка Стоянова, представители на Випуск 2003, петокласничката Мирена Йорданова и десетокласника Георги Минков.
      Водещите на срещата – госпожа Галя Георгиева, учител по история и възпитаник на училището, и учениците Ива Бънова /VІІІа клас/ и Георги Момчилов /Ха клас/, призоваха гостите отново да влязат в класните стаи, да разкажат за личните си постижения в кариерата, да се превърнат в съветници по професионално ориентиране на настоящите възпитаници и да ги подкрепят в постигането на техните мечти.
       След приключване на официалната част театрална студия „Мигчета“ с ръководител Станиела Хаджиева представи пиесата „Златна българска приказка“.
      Срещата на възпитаниците на училището завърши с разглеждане на изложба от архивни документи, свързани с неговата история.
     Дияна Стефанова
    учител по български език и литература


dСпомени от миналото, съвети за бъдещето

  Под този наслов на 16 април 2015 г. в театър „Минко Балкански“ премина срещата на учениците от СОУ „Христо Ботев“ с бивши учители, директори и помощник-директори. Тя бе подготвена от г-жа Дияна Стефанова и г-жа Мария Пенева и учениците от ІХа клас като част от тържествата, посветени на 95-годишнината от създаването на гимназията и 155-годишнината от възникването на класното училище в града.
       Вълнуващ музикално-поетичен поздрав към поканените гости отправиха г-жа Мариела Симеонова и г-н Младен Петков с възпитаниците си деветокласниците Георги Георгиев, Евгения Никова, Деница Дякова, Мария Георгиева и петокласничката Мирена Йорданова, както и водещите Жулиана Колева и Елена Николова. Г-жа Стела Стефанова, директор на училището, приветства бившите учители и директори с „Добре дошли отново у дома!“.
      Искрени думи на благодарност и признателност изказаха организаторите на срещата към тези, които са оставили златни следи в душите на стотици свои ученици: г-жа Динка Христова – дългогодишен директор на училището и учител по български език и литература; г - н Стефан Лукашев – заместник-директор и учител по математика; г-жа Добринка Ганчева – учител по география; г-н Костадин Кралев – учител по биология; г-жа Веска Динева – помощник-директор и  учител по математика и г-жа Русанка Енчева – помощник-директор и учител по български език и литература.
     Срещата протече в атмосфера на задушевност и топлота. Бившите учители отговаряха на въпросите на учениците с присъщата им откровеност и изчерпателност. Публиката внимателно следеше и реагираше на техните думи. Спомените им за годините, прекарани в училище, се оказаха вълнуващи и забавни. Особено полезни за всички бяха отправените към младите хора съвети – независимо от упадъка на нравите в нашето съвремие, да бъдат добри и човечни, да отстояват себе си, да проявяват постоянство в учебния труд, да уважават труда на другите... 
    Срещата на поколенията доказа на всички присъстващи, че истинският учител е винаги до своите ученици, дори и след завършването им. Само той може да ги разпознае двадесет или тридесет години по-късно, само той може да ги назове по имена, само той може да остане в паметта им редом до спомена за тези, които са им дали живот.

    Дияна Стефанова
    учител по български език и литература


k  Празничен концерт "Оставаме във вашите сърца" - 17.04.2015 г.

На 17.04.2015 г. залата на театър "Минко Балкански" отново бе огласена от песни и танци. Поводът бе концертът "Оставаме във вашите сърца" - част от изявите, посветени на юбилейните чествания на 95 години гимназия и 155 години класно училище в Нова Загора. Празнично украсената сцена оживя от чудесните изпълнения на талантливите възпитаници на училището, които заредиха присъстващите с прекрасни емоции и пролетно настроение. 
         За пореден път учениците от СОУ "Христо Ботев" доказаха, че са силни, можещи и умеещи не само в класната стая, но и в своите сценични изяви, че са безспорни таланти. Жанровото и тематично разнообразие на репертоара, богатството от мелодии и ритми и силното сценично присъствие на участниците завладяха публиката и предизвикаха нейните бурни овации. Пъстрия празничен букет от песни, танци и слово поднесоха  вокална група "Мечта" с ръководител М. Симеонова, битов хор с ръководител Мл. Петков, вокална група "Сладки сърца" под ръководството на Димитрина Димитрова, мажоретен състав с ръководител Златина Цакинска, фолклорна формация "Аеда", ръководена от Велина Стайкова, танцова школа "All steps" с ръководители Стоян Петров и Павлина Вичева, клуб по спортни танци "Яница", ръководен от Йордан Йорданов.
       Откроиха се соловите и дуетни изпълнения на Дона Мосто, Габриел Гичев, Мирена Йорданова, Свилена Косева, Галиа Райчева, Пламен Петков, Теодора Желязкова, Николета Минчева, Цветелина Димитрова, Елисавета Петкова, Камелия Тодорова и Надежда Костова. Всичко това, съчетано с емоционалното слово на водещите Дени Паскова и Георги Момчилов, с колоритния декор, изработен от възпитатели от начален етап, и подходящи светлинни ефекти/ К. Киров/ създаде усещането за празнична магия. Силният финал - песента "Планетата на децата" обедини на сцената всички участници и внесе нова емоция в залата. 
        Сценарият и режисурата бяха дело на учителите по БЕЛ - Вяра Новакова и Катя Игнатова, режисьор на пулта бе учителят по музика Младен Петков, а за добрата организация на концерта съдействаха представители на УС при СОУ "Христо Ботев".


p  "Памет за миналото, светлина за бъдещето"

Под този наслов премина празничният  30 април за всички ученици, учители и работещи в СОУ "Христо Ботев". В 16.00 ч. в двора на училището се събраха ученици и гости на училището по повод откриването на юбилейната изложба „Памет за миналото, светлина за бъдещето”.
        Ученици от трите степени на училището представиха основните послания на експозицията, разкриваща значими и вълнуващи мигове от миналото и настоящето на СОУ „Христо Ботев”.
       Всяко от десетте тематични табла е посветено на определен акцент от многогодишната училищна история. „Началото” и Летописът” проследяват интересни събития от миналото така, както са запечатани в летописните книги и старите училищни албуми – създаването на първото класно училище в града, първата учебна година в Новозагорската гимназия, първият патрон на училището, освещаването на училищното знаме, театрални прояви на ученици, промени в структурата на училището през годините и др.
       В тематичните табла „Учителите” и „Учениците” оживяват снимки и думи на бивши учители и възпитаници от  първите десетилетия от съществуването на Новозагорската гимназия. Впечатляващи са абитуриентите от първите випуски на гимназията, знаменосците на училището. Интригуващи са  запазените документи от този период – свидетелства за завършен клас от различни години, ученическа книжка от Новозагорската смесена гимназия.
      До тези пожълтели страници грейва таблото „Нашето училище”, събрало в себе си цветни мигове от пъстрия живот на СОУ „Христо Ботев” през последните години. Запечатани са моменти от учебни часове, откриване на учебната година, театрални изяви, празнични шествия, дипломиране на зрелостници и др.
      Последното табло „Памет и бъдеще” носи в себе си заряда, скрит в символите на СОУ „Христо Ботев” – химн, знаме, знак, почетни отличия.
      Изложбата бе открита от Стела Стефанова, директор на училището.    
      Подредената във фоайето на II етаж богата колекция от албуми, летописни книги, стари дневници, различни интересни издания и много други, предизвика огромен интерес. 
      В празничния 30 април в училищния театър „Минко Балкански“ всички ученици, учители и гости имаха възможност да посетят трите прожекции на документалния филм "Памет за миналото, светлина за бъдещето", в който бяха включени интересни архивни кадри от историята на училището и от всички инициативи, свързани с юбилейните чествания.    
     Празничните събития завършиха с тържествен прием-коктейл.


b

Книга за Ботев 

Ученици от пети до осми клас от СОУ „Христо Ботев” от гр. Нова Загора изработиха ръкописна книга за Христо Ботев. Тя е в единствен екземпляр и е подвързана в книжно тяло. В 75 ръчно изписани страници са представени стихотворенията на поета, откъси от публицистиката му, придружени от лични бележки на децата, които са изработвали преписите. В този диалог с творчеството на поета те споделят впечатленията си от прочетеното, процеса на работа и съвременната атмосферата в училище. В списването на книгата са работили около 60 ученици.

Книгата представихме на изложба, посветена на юбилея на училището - 155 години от създаване на класно училище и 95 години гимназия в града с шестокласничките Дебора Костадинова и Виктория Стоянова.

Снимки и текст: Димитринка Желязкова